fbpx

Εγκυμοσύνη και ουλίτιδα / περιοδοντίτιδα

Εγκυμοσύνη και ουλίτιδα / περιοδοντίτιδα

Εγκυμοσύνη και ουλίτιδα / περιοδοντίτιδα

Άρθρο του Γεώργιου Παπανικολάου

Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος

Επισκεφτείτε το προφίλ

H εγκυμοσύνη επηρεάζει το σώμα με πολλούς τρόπους και η εμφάνιση ουλίτιδας είναι μία από αυτούς. Τα ούλα έχουν υποδοχείς που είναι ευαίσθητοι στα οιστρογόνα και τη προγεστερόνη με αποτέλεσμα μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν ουλίτιδα.

Εγκυμοσύνη και περιοδοντίτιδα
Τα τελευταία χρόνια, μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ περιοδοντίτιδας και επιπλοκών της εγκυμοσύνης, όπως πρόωρο τοκετό και ελλιποβαρές νεογνό.

Αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυες πρέπει να περιλάβετε την περιοδοντολογική εξέταση σαν μέρος του προγεννητικού ελέγχου, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας.

Κάθε φλεγμονή-μόλυνση, συμπεριλαμβανομένης της περιοδοντικής φλεγμονής, προκαλεί προβληματισμό κατά την κύηση. Ο ακριβής μηχανισμός που συμβαίνει αυτό δεν είναι σαφής. Ωστόσο ξέρουμε ότι τοξίνες φλεγμονής από τα ούλα διαχέονται στη κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να βρεθούν στο αμνιακό υγρό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι έγκυες γυναίκες με περιοδοντίτιδα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για πρόωρη γέννηση ή ελλιποβαρές νεογνό σε σχέση με γυναίκες με υγιή ούλα.

Άλλες έρευνες δείχνουν μια τάση για βελτίωση της πορείας της εγκυμοσύνης και μικρότερη πιθανότητα πρόωρου τοκετού μετά τη θεραπεία στα ούλα, ειδικά σε γυναίκες υψηλού κινδύνου για τέτοιες επιπλοκές (κάτω των 18, χρήση φαρμάκων και αλκοόλ, κάπνισμα, γενετική προδιάθεση).

Ουλίτιδα Εγκυμοσύνης και επουλίδα κύησης
Η ουλίτιδα εγκυμοσύνης εμφανίζεται στο 30-100% των γυναικών, ξεκινά στο 2ο ή 3ο μήνα της κύησης και αυξάνει σε ένταση μέχρι τον 8ο μήνα. Αυτή την περίοδο η έγκυος μπορεί να έχει κόκκινα, διογκωμένα ή ευαίσθητα ούλα που ματώνουν εύκολα.

Πιο σπάνια μπορεί να εμφανιστούν καλοήθη ογκίδια μεταξύ ούλου και δοντιού, και ονομάζονται επουλίδες της εγκυμοσύνης. Είναι απολύτως αθώα, εμφανίζονται συνήθως στην άνω γνάθο κατά το 2ο τρίμηνο και μπορούν να μεγαλώσουν ταχύτατα. Μετά τον τοκετό μειώνονται σε μέγεθος και συνήθως εξαφανίζονται. Μόνο αν επιμένουν μπορεί να χρειαστεί αφαίρεση από τον περιοδοντολόγο.

Ακόμη, η χρήση αντισυλληπτικών μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα ούλα των δοντιών, παρόμοια με αυτά της εγκυμοσύνης.

Η θεραπεία αυτών των καταστάσεων βασίζεται στην αποτελεσματική στοματική υγιεινή και στη θεραπεία από τον οδοντίατρο. Δεν διαφέρει σε πολλά από τη συντηρητική θεραπεία ουλίτιδας και είναι ασφαλής καθώς δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα.

Μπορώ να λάβω θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Διαβάστε περισσότερα