fbpx

Υπνική άπνοια: Πρωτοποριακή θεραπεία με εμφύτευση γλωσσικού βηματοδότη

Υπνική άπνοια: Πρωτοποριακή θεραπεία με εμφύτευση γλωσσικού βηματοδότη

Υπνική άπνοια: Πρωτοποριακή θεραπεία με εμφύτευση γλωσσικού βηματοδότη

Άρθρο του Δρ. Κουτσουρελάκης Ιωάννης

Χειρούργος Ωτορινολαρυγγολόγος

Επισκεφτείτε το προφίλ

Πρώτη επέμβαση εμφύτευσης γλωσσικού βηματοδότη Inspire για την θεραπεία της υπνικής άπνοιας από τον Χειρουργό ΩΡΛ κ. Κουτσουρελάκη Ιωάννη

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη επέμβαση στην Ελλάδα εμφύτευσης γλωσσικού βηματοδότη για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας με το σύστημα Inspire.

Η υπνική άπνοια είναι μια συχνή πάθηση κι υπολογίζεται ότι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής την εμφανίζουν 22 εκατομμύρια ασθενείς. Είναι μια διαταραχή στη λειτουργία της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου κατά την οποία ο ασθενής σταματάει να αναπνέει για πάνω από 10 δευτερόλεπτα πολλές φορές κάθε ώρα. Σαν συνέπεια των διακοπών αυτών της αναπνοής, η ποσότητα του οξυγόνου που υπάρχει στο αίμα του ασθενούς μειώνεται με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η οξυγόνωση οργάνων όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά. Η πιο συχνά εφαρμοζόμενη θεραπεία για την υπνική άπνοια είναι η θεραπεία με τη μάσκα CPAP. Πολλοί όμως ασθενείς δεν μπορούν να συμμορφωθούν στη χρήση της μάσκας CPAP αφήνοντας την υπνική άπνοια χωρίς θεραπεία.

Η θεραπεία Inspire είναι εγκεκριμένη από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων από το 2014 κι εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια ευρέως στην Αμερική και στην Ευρώπη με πολύ καλά αποτελέσματα. Απευθύνεται σε ασθενείς με μέτριου και σοβαρού βαθμού υπνική άπνοια που δεν δέχονται τη θεραπεία με τη μάσκα CPAP. Σε πολυκεντρική μελέτη στην Γερμανία και στις Η.Π.Α. που περιελάμβανε 508 ασθενείς στους οποίους εμφυτεύθηκε το σύστημα Inspire, ο δείκτης των απνοιών μειώθηκε από 34 σε 7 επεισόδια ανά ώρα ύπνου. Επιπλέον, η 5-ετής παρακολούθηση των ασθενών που έχουν υποβληθεί στη θεραπεία Inspire έχει αποδείξει ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα διατηρούνται στο πέρασμα του χρόνου.

Περισσότερα στο: https://ygeiamou.gr/